Tuesday, March 30, 2010

OBVESTILO ZA MEDIJE

URA ZA ZEMLJO NA POSLOVNO KOMERCIALNI ŠOLI




V 126-tih državah in preko 4.000 mestih po svetu so v soboto, 27. marca 2010, podprli projekt Ura za Zemljo. Earth Hour ali Ura za zemljo je globalna pobuda proti podnebnim spremembam. Je simbolna gesta, s katero želijo organizatorji WWF Avstralija, sporočiti svetu, da je čas, da prevzamemo odgovornost in poskušamo s pravimi dejanji preprečiti globalno segrevanje ozračja.


Poslovno-komercialna šola Celje je v sodelovanju z WWF Avstralija prvič uradno vključila Slovenijo v projekt Ura za Zemljo. Na pobudo naše šole se je v soboto, 27. 3. 2010, v akcijo vključilo tudi nekaj slovenskih mest, šol, radijskih postaj in organizacij. Podatke o tistih, ki so potrdili sodelovanje v projektu Ura za Zemljo, smo javili glavnemu organizatorju WWF Avstralija.
Prva je k projektu pristopila Mestna občina Celje, ki je v znak podpore projektu poskrbela za izključitev osvetlitve z javno razsvetljavo na določenih ulicah in številnih stavbah v mestu. Tudi občini Pivka in Velenje sta izklopili številne objekte v mestu. Uradno so akcijo podprle štiri radijske postaje: Radio Celje, Radio Fantasy, Moj Radio in Radio Rogla, ki so intenzivno pozivale ljudi k temu, da ugasnejo luči.


Veseli smo, da je na našo pobudo k akciji pristopilo 12 šol. Večina med njimi je porabo električne energije omejila že v petek, celotno razsvetljavo šole pa izklopila čez vikend. Pri pouku so izvedli ure o ekologiji in pretirani rabi električne energije. Učenci in dijaki so ustvarjali na temo Ura za Zemljo, akciji pa so se pridružili tudi taborniki določenih šol.


Na Poslovno-komercialni šoli Celje smo dogodek obeležili s kulturnim programom. Prisluhnili smo recitalu ob zvokih kitare in si ogledali orientalski ples ob spremljavi na bobne. S številnimi prižganimi svečkami smo doživeli prijetno romantično razpoloženje. Posebne čestitke nam je preko telefona izrekel tudi gospod Peter Bernet, glavni koordinator za Evropo iz WWF Avstralije. Poudaril je, da smo kot šola dosegli velik uspeh, saj smo edina šola v Evropi, ki uradno zastopa svojo državo v projektu Ura za Zemljo. V večini primerov so uradni zastopniki iz WWF posameznih držav, ali različnih nevladnih organizacij.



Koordinatorica projekta Jožica Apšner, prof.





No comments:

Post a Comment