Monday, March 22, 2010

Ura za Zemljo

Ugasnimo luči – poskrbimo za Zemljo!

Poslovno-komercialna šola Celje je v lanskem letu sodelovala v mednarodnem projektu European schools for a living planet, katerega organizator je bila organizacija WWF. Tako nas je organizacija WWF tudi v letošnjem letu povabila k sodelovanju v projektu Ura za Zemljo. Slovenija do letošnjega leta uradno še ni sodelovala, čeprav so se številni posamezniki , organizacije in podjetja, na projekt že odzvali.
Earth Hour ali Ura za Zemljo je globalna pobuda proti podnebnim spremembam, ki jo je leta 2007 pričela organizacija WWF (World Wildlife Fundation). V aktivnosti je takrat sodelovalo mesto Sydney, kjer je za eno uro luči ugasnilo 2,2 milijona ljudi. Leto kasne je v akciji sodelovalo več kot 50 milijonov ljudi po vsem svetu. V letu 2009 se je v aktivnost vključilo preko 4000 mest iz 88 različnih držav in okoli milijarda ljudi. V letošnjem letu bo Ura za Zemljo, 27. 3. od 20.30 do 21.30. V tisočih mestih po svetu bodo ugasnili luči in ob svečah pripravili različne prireditve.
Številne znamenite stavbe bodo to uro ostale v temi. Med njimi Velike piramide v Egiptu, Operna hiša in pristaniški most v Sydneyju, Akropola v Atenah, Romunski parlament, Pariški Eifflov stolp, Notre Dame in Louvre, v Londonu Big Ben in Westminsterska palača … Z ugasnitvijo luči so že sodelovala številna svetovno znana podjetja, kot so Canon, Coca Cola, Google, Hilton Hotels, Ikea, Mc Donalds, Nokia...
Poslovno-komercialna šola Celje je k projektu povabila občino Celje, s katero bomo skupaj izvedli Uro za Zemljo. Občina Celje bo izklopila javno razsvetljavo na določenem delu mesta. Na Poslovno-komercialni šoli bomo to uro izvedli ob svečkah in kulturnem programu. K projektu smo povabili tudi ostale občine, podjetja, šole in organizacije.
Ura za Zemljo pomeni globalni klic vsakemu posamezniku, podjetju in mestom po svetu ter vse poziva k izklopu luči. S to simbolno gesto želimo sporočiti svetu, da je čas, da prevzamemo odgovornosti in poskušamo s konkretnimi dejanji preprečiti globalno segrevanje ozračja. Ura za Zemljo je trenutek za vse nas, da pokažemo, da nam ni vseeno, da želimo spremembe in življenje v harmoniji z naravo.
Pridružite se nam v soboto, 27. 3. 2010 od 20.30 do 21.30, in skupaj s Poslovno-komercialno šolo Celje, občino Celje in več tisoč mesti po svetu ugasnete luči tudi ostali prebivalci Slovenije.

No comments:

Post a Comment